عدالت، اعتراض، تجربه و سیستم رادیویی/ 7 نکته بارز از داوری یورو 2016

ساخت وبلاگ

علی خسروی در گفت و گویی با "ورزش سه" به بیان نکات جالبی در رابطه با داوری یورو 2016 پرداخت.


به هر داور دو قضاوت رسیده است
برای اولین بار در رقابت های یورو از 112 داور، کمک داور، داور چهارم و داور کنار تیر دروازه استفاده شده است، داورانی که توسط اتحادیه داوران اروپا به ریاست پیرلوئیجی کولینا، انتخاب شده اند. با بازی هایی که امشب برگزار خواهد شد 36 بازی انجام شده است و بنابراین می توان گفت به هر داور به طور مساوی دو قضاوت رسید.


عدالت در داوری ها رعایت شده است
به معنی واقعی می توان عدالت را در این نوع چیدمان داوری دید و دیگر داوری به عنوان توریست به این بازی ها نیامده است، از طرفی کسی هم برای اینکه رای بیاورد بی خود و بی جهت 200 داور با خود به این رقابت ها نیاورده است. معروف ترین داور حاضر در این رقابت ها یعنی نیکولای ریتزولی است 2 بار سوت زده است و یک داور فرانسوی کم نام و نشان و 34 ساله به نام کلمنته تورپین نیز 2 بار به میدان رفته است.


تیم ها به داوری اعتراض نمی کنند
یکی از نکات جالب در این بازی ها این است که اعتراض ها به داوری به شدت کم شده است، در بازی فرانسه و رومانی یک گل مشکوک به ثمر رسید که خیلی ها گفتند خطاست اما ویتور کاسای مجارستانی آن را خطا نمی گیرد، ریتزولی باتجربه در بازی انگلیس و روسیه، گل دقیقه 90 را خطا اعلام نکرد، کاربالیو از اسپانیا در بازی آلبانی و سوئیس خطای بازیکن سوئیسی را نمی بیند اما پس از آن با خطای مدافع آلبانی وی را اخراج می کند، گلاتنبرگ انگلیسی در بازی چک و کرواسی دو پنالتی محرز نمی گیرد و اکنون کروات ها به عنوان تیم اول بالا می روند و چک در حال اوت شدن است، این ها محرز ترین و تاثیرگذار ترین خطاها بود اما اعتراض قابل توجهی از تیم های مقابل نمی بینیم.


داوران جوان بسیار بهتر از باتجربه ها بودند
داوران جوان و گمنام اروپایی به نسبت با تجربه ها توانستند قضاوت های بهتری ارائه دهند، داورانی مانند موئن نروژی، تورپین اسپانیایی، ویلیام کولور اسکاتلندی و سرگئی کارالکف روسی با میانگین سنی 35 سال، از داوران نامدار و بزرگ اروپایی با میانگین سنی 43 سال بسیار بهتر قضاوت کردند.

 


تمام تیم ها مشاور داوری دارند
یک اتفاق آموزشی و جالب دیگر در این جام، آگاهی بازیکنان و مخصوصا مدافعان تیم های مختلف از خطاهایی بود که موجب جریمه می شوند، شاید در وسط زمین خطاهای زیادی اتفاق بیفتد و داوران سوت های فراوانی بزنند اما در محوطه جریمه بسیار با احتیاط بازی می کنند، تمام تیم ها یک مشاور داوری دارند که بعد از هربازی نیم ساعت در رابطه با داوری بازی ها با بازیکنان حرف می زنند، به همین دلیل تاکنون در این بازی ها اخراج به دلیل خطای موقعیت آشکار گل ندیدیم. بازیکنان حواسشان جمع است، البته ما خطاهای دوربینی را نمی گوییم بلکه در رابطه با خطاهایی که با چشم داور دیده نمی شود کار داریم.


کمک داوران اروپایی فوق العاده بودند
من تاکنون فکر می کردم بهترین کمک داورها در آسیا و آمریکای جنوبی هستند اما در این بازی ها تنها یکی دو موقعیت دیدم کمک داوران اشتباه پرچم زدند، کاملا هوشمندانه در این مورد عمل می کنند، مثلا اگر دست بازیکنی در آفساید باشد آن را نمی گیرند چرا که بازیکن با دست نمی تواند گل بزند و یا اگر دست مدافعی آفساید را پر کند به درست اعلام ادامه بازی می دهند.


ارتباط رادیویی جز اساسی داوری امروز شده است
کولینا و بقیه مسئولان داوری در فوتبال دنیا به این نتیجه رسیده اند که ارتباط رادیویی برای داوران تبدیل به یک اصل شده است، به همین دلیل در مسابقات بزرگ اجباری شده است، دوستان سال هاست می گویند سیستم های رادیویی ما در گمرک است، از زمان تاکنون دو بار وزیر دارایی عوض شده است و چند مدیرعامل گمرک تغییر کرده اند اما هنوز سیستم های رادیویی دوستان در گمرک است، از همین جا اعلام می کنم من حاضرم آنها را ترخیص کنم، بنده از سال 62 تا 78 حق العمل کار گمرک بوده ام و این موضوع را براحتی می توانم حل کنم.


ارتباط رادیویی بین داوران احساس مشترک ایجاد می کند

این ارتباط باعث می شود تا داوران به یکدیگر روحیه بدهند، در خیلی از بازی ها وقتی توقف به وجود می آید به چهره داور دقت کنید، با کمکش مشغول صحبت است و در برخی اوقات هم با یکدیگر به شوخی می پردازند، این انرژی مثبت دادن به یکدیگر می تواند احساس مشترک بین داوران ایجاد کند. من شک ندارم آقای تاج می تواند بالاخره موضوع سیستم های رادیویی داوران را حل کند. او مدیر مدرنی است که در سازمان لیگ نیز  عملکرد مثبت خود را به اثبات رسانده است، مسئولان می توانند مثلا 10 سیستم رادیویی را تحویل مدیران 10 ورزشگاه مختلف داد و آنها به داوران هربازی بدهند و بعد از هر بازی از آنها بگیرند.

 


داوران یورو تنها دونده نیستند
داوران در بازی های یورو اصول روانشناسی، بازیخوانی و بازی دانی را به مرور نشان دادند، داوران امسال فقط دونده نیستند، آنها به موقع می دوند و در جایی هم که لازم باشد تنها می بینند و انرژی را به نحو احسن استفاده می کنند. ریتزولی، فلیکس بریش آلمانی، بورن کوئیپرز هلندی، یوناس اریکسون سوئدی، جونیت چاکر ترکیه ای (که بسیار به نوع داوری او علاقه مندم) و ... در زمین بازی و در اوج آمادگی بدنی، به گونه ای راه می روند که گویا به هایپرپارک برای سیزده بدر آمده اند! همکاری تیمی، تماس چشمی، ارتباط معقول داورها با یکدیگر باعث شده تا با کمترین میزان دوندگی بهترین قضاوت را داشته باشند.


صدا و سیما فرصت سوزی کرد
من به عنوان کسی که سال ها داوری و کارشناسی آن را کرده است از صدا و سیما گله مندم، آنها از یک کلاس مجانی در سطح داوری روز دنیا استفاده نکردند و به نوعی باید بگویم فرصت سوزی شد، آیا فقط باید منتظر باشیم رقابت های لیگ برتر آغاز شود و بعد از به اشتباه داوران خودمان بپردازیم؟ با ارادتی که به آقایان علی عسگری و پورمحمدی دارم باید بگویم ای کاش درباره نکات آموزشی درباره داوران برنامه های خوبی اجرا می شد، چرا اکنون داوران استراحت کنند در حالیکه می شد یک پکیج استثنایی از داوری در یورو درست کرد.


داوران ما توانمندی تحلیل دارند
عده ای می گویند کارشناسان ما در حدی نیستند و توانمندی این را ندارند که بخواهند داوری یورو را تحلیل کنند که باید بگویم این حرف نهایت کم لطفی به جامعه داوری ایران است، محمد فنایی و حسن کامرانی فر در جام جهانی درخشیدند، علی خسروی و مسعود مرادی در المپیک حضور داشتند و محمدرضا فغانی نیز هم در جام جهانی حضور داشت و فینال جام باشگاه های جهان را سوت زد. از طرف دیگر افرادی مانند آقایان عنایت و عسگری، مرادی، صفیری و ممبینی و ... ناظران داوری در آسیا و فیفا هستند بنابراین قابلیت بالایی برای تحلیل داوری یورو دارند.


تنها 10 دقیقه درباره داوری حرف زده شد
بهرحال از تهیه کننده های دو برنامه ای که راجع به یورو ساخته شده است گله مندم که به بحث داوری در یورو نپرداختند، تنها نوید مظفری آن هم به مدت 10 دقیقه مهمان تلفنی یکی از برنامه ها بود اما ای کاش در کنار دوستان و مهمان عزیز فوتبالی از کارشناس های داوری نیز استفاده می شد تا مردم در جریان اتفاقات روز داوری در اروپا قرار می رفتند.
ماه رمضان است و امیدوارم همه هموطنان ما را از دعای خیر خود محروم نکنند، این روزها و در یورو به بهترین نحو درستکاری را در بین داوران اروپایی می بینیم و امیدوارم ما هم به جای جلساتی که می گذاریم  و دائم به به این و آن می پردازیم کمی به اصل عدالت و درستکاری فکر کنیم. بنده هم در سال جدید فوتبالی تمام تلاش خود را می کنم تا تنها از همه تشکر کنم تا خدای نکرده کدورتی پیش نیاید.


ورزش3...
ما را در سایت ورزش3 دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان varzesh3 بازدید : 132 تاريخ : چهارشنبه 2 تير 1395 ساعت: 16:52